G-465379

24-11-2003 Dagblad Tubantia

24-11-2003: Dagblad Tubantia:

Eigentijds spel van Eensgezindheid

Overdinkelse toneelvereniging komt weer goed voor de dag

OVERDINKEL - Verenigingsgebouw Overdinkel, vrijdagavond. Uitvoering van het blijspel 'Opa apestaartje punt nl' door de christelijke toneelvereniging Eensgezindheid. Regie:  Piet Pereboom en Riekus Doosje. Volgende opvoeringen op vrijdag 29 en zaterdag 30 november 20.00 uur.
 

De Christelijke toneelvereniging, die intussen allang oecumenisch geworden is, beschikt in Overdinkel over een eigen gebouw, dat ze broederlijk deelt met de eveneens christelijke muziekvereniging Crescendo en dat al sinds jaar en dag door vrijwilligers wordt gerund. De hechte toneelclub over enkele tientallen spelers beschikt, weet dan ook twee keer per jaar met een toneelstuk en eens in de vijf jaar met een revue zijn vaste aanhang een avondje te vermaken. In het blijspel 'Opa apestaartje punt nl' heeft de schrijfster Wilma Renes - Leertower getracht enkele eigentijdse accenten aan te brengen, onder meer het gebruik van internet. Het stuk handelt over de verhuizing naar en het verblijf in het verzorgingstehuis Avondrood van de bejaarde weduwnaar Henk van Wandelen. Hij komt al snel in aanvaring met de snibbige directrice, juffrouw Kudelstaart, en sluit vriendschap met de zich wat vreemd gedragende medebewoner Bertus Dirx. Als een rode draad loopt door het verhaal de aanwezigheid van een frivool schilderijtje, dat door de directrice geen plaats in het tehuis wordt gegund en waarvan op internet de waarde wordt uitgezocht. 
Het stuk wordt gedragen door Henk van Wandelen en zijn kompaan Bertus Dirx, gespeeld door Henk Maat en Lucas Doosje. Vooral de laatste probeert door zijn gesimuleerde gedrag het verrassingselement in het spel te verhogen, wat dan ook herhaaldelijk lukt. Henks kinderen hebben een belangrijk aandeel in het humoristisch gehalte van het stuk. Dit geldt met name voor de altenatieve dochter Elvira (Gerrie Jonker), behept met smetvrees en een raadselachtige echtgenoot Adelbert (Edwin Bakker) met een onwaarschijnlijk zwak gestel. Het typisch Overdinkelse taaltje wordt door de logisch daarvoor in aanmerking komende personages gebezigd. Het is dan ook aannemelijk dat de directrice, met verve vertolkt door Margje Wiggers, en de verzorgenden Berthe en Lucie, met vriendelijkheid neergezet door Brigitte Warringa en Natasja Kamphuis, zich van het Nederlands bedienen. 
De debuterende Wilbert Bosch kweet zich goed van zijn taak als het technisch factotum Max van het tehuis, vooral in zijn samenzweerderige scènes. Rudi Stappenbeld als zoon Erik en Margret Roelink als jongste dochter Esmee droegen door goed ingeleefd spel het hunne bij aan het succes van het stuk, waarvoor het regieduo Piet Pereboom en Riekus Doosje elk hun gewaardeerd aandeel leverden. 
Wim Everink

Share our website