G-465379

21-11-2005 Dagblad Tubantia

1-11-2005: Dagblad Tubantia:

Een avondje hartelijk lachen met Hongaarse Lena

TONEEL - Verenigingsgebouw Overdinkel, vrijdagavond. Uitvoering van de klucht Die dekselse Lena Hopsasa van Joh. E.G. Ruiter door de Chr. Toneelvereniging Eensgezindheid. Regie: Riekus Doosje en Hala Bryk. Volgende uitvoeringen op 25 en 26 november 20.00 uur.

Voor de jaarlijkse najaarsuitvoering had Eensgezindheid haar keuze laten vallen op een klucht, waarin een verjaardag aanleiding wordt tot hilarische familietaferelen. De niet meer zo jonge alleenstaande Geert Knol gaat zijn verjaardag vieren en krijgt een aantal op zijn geld beluste familieleden over de vloer: zijn schoonzus Sien met haar dochter Aafke en een aangetrouwd echtpaar Meijer. Het nooit in een klucht ontbrekende jonge liefdespaartje wordt gevormd door het buurmeisje Martje en Geerts tuinknecht Bertus Hofman. Ook de overbuurman Berend komt herhaaldelijk voorbij om een duit in het familiaire zakje te doen.

Om zijn belagers te slim af te zijn voert Geert in het tweede bedrijf zijn Hongaarse vriendin Lena Hopsasa (genoemd naar een boektitel) ten tonele, wat de grote consternatie in het stuk veroorzaakt.
Henk Maat was de rol van Geert Knol op het lijf geschreven. Hij bleef zijn intrigante familieleden voortdurend de baas, met name in het tweede bedrijf als Lena komt opdagen. Verrassend was het spel van Margje Wiggers, die als de snedige schoonzus Sien de touwtjes in handen probeerde te houden tegenover haar rivale Janny Meijer (Karin Knobbe) en haar meegaande echtgenoot Pieter (Peter Smit). Monique de Kinkelder was als Siens dochter Aafke het beste, toen ze als Baron van Drenthe verkleed, probeerde Lena te versieren.

De fantast Bertus Hofman, een met verve gespeelde rol van Rudi Stappenbeld, bleek meer dan te kunnen tuinieren. Hij heeft een oogje laten vallen op het nogal timide buurmeisje Martje, een rol die door debutante Joyce Wesseldijk op een spontane manier werd ingevuld. Buurman Berend, die Geert met raad en daad terzijde staat, werd overtuigend gebracht door Lucas Doosje. Omdat er nog twee voorstellingen volgen, moet de clou van het verhaal nog even geheim blijven, maar wie een kaartje heeft bemachtigd, gaat een genoeglijke avond onder kundige regie van het duo Riekus Doosje en Hala Bryk tegemoet.
Wim Everink

 
 
Share our website