G-465379

20-04-2009 Dagblad Tubantia

Absurde klucht houdt de spanning erin

maandag 20 april 2009 | 03:16

Voor een overvol huis voerde Eensgezindheid een spannende klucht op over trouwgrage lieden en geld.

De rode draad door het verhaal is een supervreemde notariële eis binnen een maand getrouwd te zijn om over een erfschat te kunnen beschikken. Die eis wordt de vrijgezelle broers Bertus en Jannes Bezembinder schriftelijk meegedeeld.

Beiden laten het oog vallen op hun buurvrouw Jantina, maar die moet daar niets van hebben. Schoonzoon Henk en de bijna tot huisvriend uitgegroeide postbode met de toepasselijke naam Post gaan zich ermee bemoeien en trachten de broers op een ontmoeting met een toekomstige echtgenote voor te bereiden. Na een oproep in de krant melden zich de huwelijkskandidaten en krijgt het spel zijn aantrekkelijke en volle vaart.

Het gezin van Jantine (Margje Wiggers) en haar inwonende dochter Greet (Karin Knobbe) en schoonzoon Henk (Wilbert Bosch) vormt de basis, van waaruit aan het plan de campagne wordt gewerkt. Een belangrijk aandeel hierin heeft Peter Smit als de vindingrijke postbode, met name in zijn hilarische verkleedpartij in het tweede bedrijf.

De nuchtere broers Bezembinder, gespeeld door de routeniers Piet Peereboom en Henk Maat, laten zich omwille van de tijdsdrang veel welgevallen en spelen het spelletje serieus mee. Zeker als in het laatste bedrijf de huwelijkskandidaten zich melden van lichtekooien tot een serieus geïnteresseerde trouwlustige. Verrukkelijk amoureus spel is er dan weggelegd voor Brigitte Wiggers als Gerda en voor Natasja Kamphuis als Hilda. Barbara Elfrink speelt dan zelfs een dubbelrol en is zowel Bella als Klaasje van Hout om de boel nog ingewikkelder te maken.

De talrijke toeschouwers hebben kunnen genieten van een absurde klucht, waarin de spanning tot het ei nde werd volgehouden. Een niet gemakkelijke taak voor regisseur Rikus Doosje die zich voor de tekstregie verzekerd wist van Hala Bryk.

De komende voorstellingen van 24 en 25 april zijn reeds uitverkocht

 

Share our website