G-465379

05-04-2005 Losser Journaal

05-04-2005: Losser Journaal:

Toneelvereninging 'Eensgezindheid' uit overdinkel presenteert:
'De nachtoel van Wering'

OVERDINKEL - Op 22, 23, 29 en 30 april vindt in de Hervormde Vereniging in Overdinkel de opvoering plaats van 'De nachtoel van Weering'. Het is de zoveelste productie van deze toneelvereniging, die dit jaar zijn 70-jarig bestaan viert. De kIucht "De Nachtoel van Weering", geschreven door Ulla Kling en vertaaId door Henk Karstens, is een plattelands­komedie die zich afspeelt op het erf tussen de huizen van de families Weering en Van Rein.
De twee families leven op gespannen voet met elkaar, waarbij de haan van de familie Van Rein een belangrijke rol speelt. Maar ook binnen de twee gezinnen zelf is lang niet alles koek en ei. Echtelijke problemen, een inwonende vrijgezelle tante die zich overal mee bemoeit.. .. Al met al veel stof voor komische situaties, die garant staan voor een avondje ongecompliceerd genieten.

Toneelvereniging 'Eensgezindheid' werd opgericht op 25 februari 1935. De vergadering werd op die dag geopend met een gebed, uitgesproken door
H. Wevers. Vervolgens werd een voorlopig bestuur gekozen met als kandidaten K. Doosje, H. Wevers, R. de Roo en G. Edelenbos. 
Doosje, Wevers en Edelenbos werden gekozen met respectievelijk 9, 7 en 8 stemmen. De functies die zij zouden gaan vervullen werden in onderling overleg gekozen en ook werd de naam vastgesteld. Het werd'Eensgezindheid' , een begrip dat door Van Dale wordt omschreven als 
'met, voor en door elkaar'. De contributie werd vastgesteld op 10 cent per week, per persoon. Zestien leden meldden zich aan en een simpele rekensom vertelt ons dat de opbrengsten uit leden dus fl. 1,60 per week zouden bedragen. 

Anno 2005 telt de vereniging zo'n veertig leden. Voorzitter, sinds 1988, is Hala Bryk. Margie Wiggers en Monique de Kinkelder vervullen de functie van respectievelijk secretaris en penningmeester.  Bryk: "Het is een hele hechte club van mensen. Bij ons staat de gezelligheid voorop en dat betekent dat iedereen aan bod komt. Het gaat er niet om wie het beste is. Natuurlijk heeft de een meer talent dan de ander maar waar het om gaat is dat je plezier moet hebben in toneel en dat gevoel is bij iedereen heel sterk aanwezig. " "En het mooie is dat wij een qua leeftijd heel gemeleerde groep hebben", vult Margie Wiggers aan. "Van zeg maar veertien jaar tot eind zeventig en een goede mix van mannen en vrouwen. Een perfecte verdeling, waarmee we eigenlijk iedere productie kunnen uitvoeren." De voorkeur gaat de laatste jaren duidelijk uit naar plattelandskluchten en daarmee wordt tegemoetgekomen aan de voorkeur van het publiek. "Mensen willen gewoon een ongecompliceerd avondje uit en een plattelandsklucht, waarin dialect wordt gesproken, doet het altijd goed bij de toeschouwers, is de ervaring van beide dames.
'De nachtoel van Weering' is wat dat betreft weer een schot in de roos, een stuk met veel humor. Een van oorsprong in het Drentse dialect gesproken klucht, heel herkenbaar qua humor, die op voorhand weer een succes belooft te worden.  Maar ook de locatie, de 'Hervormde Vereniging' draagt bij aan het succes. Een entourage met een opvallend intieme sfeer, perfect voor de toneel­uitvoeringen die Eensgezindheid al die jaren al op de planken brengt.  De lage entreeprijs (2,50 euro per persoon) mag geen drempel zijn en de verwachting is dan ook dat de voorstellingen op 22, 23, 29 en 30 april zoals vanouds weer uitverkocht zullen zijn. De aanvang is 20.00 uur. 
Wilt u kaarten bestellen dan kunt u daarvoor bellen met Margie Wiggers, tel. 053-5383708.  De vrijdagen 22 en 29 april zijn rook vrije avonden en ook daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van een deel van het publiek. Hala Bryk: "De rookvrije avonden hebben we een aantal jaren geleden ingevoerd en deze zijn een groot succes. Reden voor ons om daarmee door te gaan. Tenslotte zijn we er voor ons publiek en willen we de toeschouwers op zoveel mogelijk fronten van dienst zijn."

Share our website